Oracle APEX bij hét IT-bedrijf van Defensie

Jan Willem Janse is product owner van het OMIS-ontwikkelteam bij JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie. OMIS staat voor Operationeel Management Informatie Systeem en is het operationele plannings- en rapportagesysteem van de Koninklijke Luchtmacht. Tweeëneenhalf jaar geleden start een grootschalig moderniseringstraject, waarbij APEX wordt gebruikt om Oracle Forms en Reports te vervangen. Een verbouwing met de winkel open: OMIS moet continu blijven werken.

[breadcrumb]

Het planningssysteem van de Koninklijke Luchtmacht is oorspronkelijk gebouwd met Oracle Forms en Reports. Jan Willem vertelt: “Forms is helemaal uitontwikkeld. Een belangrijke reden om het moderniseringstraject te starten. Ook mobiel ontsluiten was een uitdaging. We wilden de database behouden, blijven werken met dezelfde tabellen én zoveel mogelijk van de bestaande programmatuur (stored procedures) hergebruiken.”

Van Forms naar APEX
APEX heeft veel overeenkomsten met Forms. Jan Willem: “De overeenkomsten maken de transitie makkelijker. Maar er blijven genoeg interessante technische uitdagingen over. Zo hebben we samen met de gebruikers veel oude functionaliteiten moeten heruitvinden. Bijvoorbeeld het auto refresh-mechanisme. Dat is het live updaten en markeren van wijzigingen in de op een scherm getoonde data, wanneer andere gebruikers wijzigingen hebben aangebracht in die data. Of als twee mensen gelijktijdig dezelfde missie wijzigen. Dan mogen de wijzigingen elkaar niet bijten.

Dit was destijds allemaal ingebouwd in Forms, onder meer via Java-maatwerk. In APEX hebben we deze sleutelfunctionaliteiten op een nieuwe technische manier moeten uitvogelen. Als dat dan lukt, dan geeft dat veel voldoening.”

Klaar voor de toekomst
Jan Willem vervolgt: “We willen ook een systeem dat op alle devices werkt. Daarom bouwen we liever een perfecte responsive website dan een app. De applicatie moet volledig in de browser werken, gebaseerd op moderne webstandaarden. Zo kunnen we OMIS later ook mobiel ontsluiten. Helemaal klaar voor de toekomst.”

Hoog kennisniveau
In het project wordt volledig agile gewerkt met twee scrumteams. Jan Willem: “APEX-ontwikkelteams lenen zich goed voor werken volgens scrummethodieken. Het OMIS-team bestaat uit een projectleider, product owner, functioneel beheerders en acht APEX-ontwikkelaars. De complexiteit van het project vereist een hoog kennisniveau van de APEX-ontwikkelaars. Dit hoge niveau verwachten we ook van onze ingehuurde IT-professionals.”

“De complexiteit van het project vereist een hoog kennisniveau van de APEX-ontwikkelaars. Dit hoge niveau verwachten we ook van onze ingehuurde IT-professionals.”

De KNSB faciliteert onder andere tijdwaarnemingssoftware aan zestien ijsbanen in Nederland. Gemiddeld worden er 1200 langebaanschaatswedstrijden gereden en ruim 1,2 miljoen tijden per jaar geregistreerd. Jeroen: “Als KNSB zijn we natuurlijk erg geïnteresseerd in die tijden. De statistici in mijn team verzamelen al die informatie en gieten dit vervolgens in onze database. We gebruiken de tijden voor selectiedoeleinden, talentherkenning en alles wat daarmee te maken heeft. Want langebaanschaatsen is alleen interessant als er tijden gereden worden. Voor langebaanschaatsen geldt echt: tijd is alles.”

Het data- en dataontwikkelingsniveau van langebaanschaatsen ligt in Nederland best hoog. De KNSB werkt hiervoor samen met diverse partijen, zoals het Innovatielab Thialf en universiteiten. “De uitdaging in sport is dat je je blijft ontwikkelen, zodat je het maximale uit de sport kan halen. Daar faciliteren we als KNSB in. We zorgen dat professionele rijders en coaches de beste tools tot hun beschikking hebben, om optimaal te kunnen presteren. Maar ook dat de recreatierijder zijn tijden beschikbaar heeft,” aldus Jeroen.

“Al die data is goud. Je moet alleen zorgen dat je die data kan blijven ontwikkelen en aanbieden”

Datagedreven coaching
Schaatsen is in Nederland een topsport. Veel fans zitten tijdens een wedstrijd aan de buis gekluisterd. Jeroen: “Maar op tv zie je alleen het eindresultaat. Wat de kijker niet weet, is hoeveel data er wordt gebruikt bij keuzes voor teamsamenstellingen, tijdens trainingen en testmomenten. Uiteindelijk leidt die data tot dat ene moment. Op dit moment wordt nog lang niet alle beschikbare data gebruikt. Er is dus nog veel meer winst te behalen op dat gebied.

Een voorbeeld: in een ijsbaan zit op iedere vijftig meter een meetpunt. Twaalf keer per ronde weten we dan hoe de schaatsers zich tot elkaar verhouden. Dat is erg waardevolle informatie voor een coach. Die kan precies zien waar een rijder een wedstrijd heeft laten liggen. Is hij te snel van start gegaan? Heeft hij het rendement in de bochten niet behaald? Ook kun je zo een snelheidsprofiel van de schaatser creëren. Leg hier data van de condities, zoals de luchtdruk, overheen, en je kunt voorspellen welke eindtijd die schaatser zal rijden op een bewuste baan onder bepaalde omstandigheden. Al die data is goud. We moeten als KNSB alleen zorgen dat we die data kunnen blijven ontwikkelen en aanbieden.”

Een goede balans
OMIS heeft veel verschillende gebruikers. Jan Willem: “Ik ben de intermediair tussen het ontwikkelteam en de gebruikers. Ik zoek steeds naar de balans tussen wat gewenst en wat mogelijk is. Met zoveel verschillende gebruikers is dat best een uitdagende klus. Zo heeft iedere airbase zijn eigen cultuur en gebruiken. Met allemaal een andere gewenste weergave van de schermen. En dan zijn er ook nog andere gebruikers van het systeem, zoals onderdelen van de landmacht.”

Verbouwen met de winkel open
Het maakt de klus voor Jan Willem en zijn team nog uitdagender. “In OMIS worden onder meer alle vluchten van de Koninklijke Luchtmacht gepland. Het systeem is ook helemaal afgestemd op oefeningen. Niemand mag last van onze verbouwing hebben. Daarom werken we hard om downtime te minimaliseren. De afspraak is een maandelijkse releasecyclus met maximaal 2 uur downtime per maand.

We verbouwen dus met de winkel open. Stelling voor stelling. Hierdoor vernieuwen we gefaseerd delen van het systeem. En schakelen we gefaseerd omgevingen uit. Een aantal gebruikersgroepen werken al met de gemoderniseerde APEX-schermen. Andere gebruikers nog met de oude schermen.

Zo worden OMIS-modules in fases gemoderniseerd. Gebruikersgroepen kunnen steeds meer modules in de gemoderniseerde APEX-applicatie gebruiken. De onderdelen van het oude systeem worden geleidelijk uitgezet. Een groot voordeel, want de achterliggende database blijft zo grotendeels hetzelfde. En dat is mooi.”

Een fijne samenwerking
Qualogy is een van de partners van het Ministerie van Defensie voor inhuur van APEX-specialisten. Jan Willem: “APEX-consultant Wouter de Waard werkt via Qualogy bij ons. Hij is flexibel en beschikt over het kennisniveau dat wij nastreven. JIVC stimuleert kennisdeling. Regelmatig organiseren wij kennissessies voor teamleden, door teamleden. Wouter deelt daar graag zijn kennis.”

Over Jan Willem Janse
Jan Willem Janse is product owner van het OMIS-team bij JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie. JIVC valt onder Defensie Materieel Organisatie (DMO). Hij heeft een achtergrond in IT, onder meer bij Oracle. Jan Willem werkt ruim 15 jaar voor Defensie en is al jarenlang betrokken bij het OMIS-systeem. Daardoor heeft hij veel functionele kennis opgebouwd, die hij in zijn huidige rol als product owner combineert met zijn technische IT-achtergrond.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Oracle APEX voor uw organisatie? Neem dan contact op met businessunitmanager Qualogy Applications Leon de Werker via 070 319 5000 of sales@qualogy.com.

“De complexiteit van het project vereist een hoog kennisniveau van de APEX-ontwikkelaars. Dit hoge niveau verwachten we ook van onze ingehuurde IT-professionals.”

Jan Willem Janse

JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie

DE SAAS OPLOSSING VOOR HET VERSCHAFFEN VAN PARKEERPRODUCTEN

Door de eenvoudige bediening en intuïtieve werkwijze van ParQ, verhoogt de gemeente zowel de eigen efficiency als de tevredenheid van haar bewoners en bedrijven.

Neem contact op